Отворен Осми међунарнодни пољопривредни симпозијум „AGROSYM 2017“

Осми међунарнодни пољопривредни симпозијум „AGROSYM 2017“, у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и Агрономског медитеранског института из Барија, данас су на Јахорини свечано отворили помоћник министра за науку и технологију Републике Српске Синиша Марчић и помоћник министра пољопривреде Републике Српске Зоран Малетић.

За овогодишњи „AGROSYM“ пријављено је више од 1300 учесника (научника и истраживача, представника приватног и јавног сектора, као и представника невладиних организација) из 85 земаља свијета, а примљено је око 1300 апстраката и преко 600 комплетних радова.

Пoмоћник министра за науку и технологију Републике Српске рекао је да је „AGROSYM“ једна од најистакнутијих конференција у Републици Српској.

„Министарство науке и технологије Републике Српске категорисало је ‘AGROSYM’ као скуп од посебног значаја, те да је ово прилика да се домаћи истраживачи упознају са најновијим достигнућима“, рекао је Марчић, напомињући да је овај симпозијум до сада остварио велике резултате тако што је Пољопривредни факултет успоставио сарадњу са представницима из Русије, Тајланда и других земаља, те да се на оваквим скуповима договарају и конкретни пословни подухвати.

Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Зоран Малетић рекао је да Влада Републике Српске подржава „AGROSYM“ јер овај скуп знатно доприноси развоју пољопривреде у Српској.

„Овдје долазимо до нових сазнања и искустава, сазнајемо о новим технологијама. Важно је да се број произвођача органске хране из године у годину повећава“, нагласио је Малетић.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић истакао је да је поносан што Пољопривредни факултет и Универзитет организују скуп од међународног значаја.

„Универзитет има велику част и задовољство да организује овако импозантан скуп и надам се да ћемо сви имати значајне резултате, како у интензивирању сарадње у области науке, тако и у области пољопривреде“, нагласио је в. д. ректора Пашалић.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић поручио је да „AGROSYM“ представља примјер како би требало организовати научне скупове јер, како је истакао, доприноси томе да Универзитет у Источном Сарајеву буде препознатљив у свијету, као и јачању интернационализације и научног истраживања.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је на успјешној организацији, истичући да „AGROSYM“ на најбољи начин промовише Универзитет, Град Источно Сарајево, као и да због учесника из 85 земаља доприноси промоцији „олимпијске љепотице“ Јахорине и туризма у Српској.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић истакла је да су радови за Осми Међунарнодни пољопривредни симпозијум пристигли са свих континената, те да „AGROSYM“ представља годишњу платформу за међунарнодну научну расправу о пољопривредни, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији.

„Радови ће бити излагани у недјељу, а данас су предвиђени уводни реферати. Фокус је органска пољопривредна производња и нешто ново што долази на наше просторе – агрошумарство“, поручила је декан Милић.

На овогодишњем симпозијуму више од 50 домаћих излагача из Босне и Херцеговине представило се својим типичним и традиционалним производима.

Церемонију свечаног отварања симпозијума наступима су уприличили чланови Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаности су присуствовали представници републичке и локалне власти, декани бројних факултета УИС-а, научни радници и професори из 85 земаља, привредници, студенти, те други угледни гости.

Осми међунарнодни пољопривредни симпозијум „AGROSYM“ који се завршава у недјељу 8. октобра, организован је у сарадњи са Међународном асоцијацијом за животну средину и рурални развој (Јапан), Балканском асоцијацијом за заштиту животне средине (Грчка), универзитетима из Њемачке, Турске, Русије, Румуније, Шпаније, Египта, Ирана, Туниса, Србије, Црне Горе и осталим домаћим и иностраним партнерима.