Осми међународни пољопривредни симпозијум „AGROSYM 2017“

Осми међународни пољопривредни симпозијум „AGROSYM 2017“ одржаће се од 5. до 8. октобра у хотелу „Термаг“ на Јахорини.

Велико интересовање за овај скуп најбоље илуструје преко 1300 пријављаних учесника (научника и истраживача, представника приватног и јавног сектора, као и представника невладиних организација) из 85 земаља свијета, а примљено је око 1300 апстраката и преко 600 комплетних радова.

Церемонија свечаног отварања скупа биће одржана у четвртак, 5. октобра, у 14 часова.

„AGROSYM“ већ осму годину заредом представља годишњу платформу за међународну научну расправу о пољопривреди, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији.

Симпозимуј представља добру прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога између академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва по питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агро-прехрамбеном сектору.

Овогодишњи „AGROSYM“ фокусиран је на седам тематских области:

  1. Биљна производња
  2. Заштита биља и безбједност хране
  3. Органска пољопривреда
  4. Заштита животне средине и управљање природним ресурсима
  5. Сточарство
  6. Рурални развој и агроекономија
  7. Шумарство и агрошумарство

Научни одбор чине научници са свих континената, што овом скупу даје снажан међународни печат и научни кредибилитет.

Организатори научног скупа су Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Агрономски медитерански институт из Барија (Италија). Осми „AGROSYM“ успјешно је организован у сарадњи са Међународном асоцијацијом за животну средину и рурални развој (Јапан), Балканском асоцијацијом за заштиту животне средине (Грчка), универзитетима из Њемачке, Турске, Русије, Румуније, Шпаније, Египта, Ирана, Туниса, Србије, Црне Горе и осталим домаћим и иностраним партнерима.

Категоризацијом научних скупова, која представља одређивање ранга (квалитета) научних скупова који се одржавају у Републици Српској, „AGROSYM“ је најбоље рангирани научни скуп у Републици Српској у конкуренцији од 50 научних скупова из свих области и једини у категорији „Међународни научни скуп од посебног значаја“.

Захваљујући постигнутим успјесима, “AGROSYM“ је испунио све предиспозиције међународно признате научне манифестације и постао један од најзначајнијих научних и стручних скупова у ширем региону.

Више од 50 домаћих излагача из Босне и Херцеговине ове године ће се представити својим типичним и традиционалним производима на Симпозијуму.

Службени језик Симпозијума је енглески.

Више информација о научном скупу „AGROSYM 2017“ доступно је на званичној wеб страници скупа: http://www.agrosym.rs.ba/index.php/sr/