Њ. Е. амбасадор Чилеа Вероника Чаин посјетила Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву у уторак, 26. септембра, одржан је састанак представника Универзитета са делегацијом чилеанског Националног института за агрономска истраживања предвођеном амбасадором Чилеа Њ. Е. Вероником Чаин и представницима Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) на којем се разговарало о пројекту ревитализације Центра за промоцију пољопривреде у Сокоцу.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић рекао је да је за Пољопривредни факултет и Универзитет у цјелини веома значајна укљученост у овај пројекат, између осталог, због развијања истраживања што је витална оријентација Универзитета у Источном Сарајеву.

„Кроз овакве активности подижемо ниво квалитета наставе и истраживања. Оно што је нама значајно јесте да је још прије четири или пет година ФАО препознао значај могућности развоја тог Центра и сад је дошло до развоја стратегије у шта су укључени Пољопривредни факултет и Универзитет у цјелини. За нас, а нарочито за Пољопривредни факултет, то је од виталног значаја јер кроз Центар комплетна грана истраживања би могла да се развија, а један од главних приоритета Универзитета јесте истраживање“, нагласио је проректор Бокоњић.

Он је истакао да је за Универзитет веома важно што га је посјетила угледна делегација, предвођена амбасадорком Чилеа и експертима из те земље, те што је препознат као партнер који може да пружи стручну помоћ у реализацији значајног пројекта.

„Ми смо разговарали о томе на који начин Универзитет може да учествује у развоју Центра за промоцију пољопривреде и дали смо обећање да ћемо се максимално ангажовати да допринесемо успјешној ревитализацији Центра како бисмо кроз то обезбиједили базу, не само за наше истраживаче и професоре са Пољопривредног факултета, него и за додатну едукацију, размјену наставника и студената“, рекао је проректор Бокоњић.

У току састанка у Ректорату, са амбасадором Чилеа, проректори Бокоњић и проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић разговарали су о могућностима размјене експерата, наставника и студената Пољопривредног факултета УИС-а и чилеанских пољопривредних факултета.

Њ.Е. амбасадор Чилеа Вероника Чаин изразила је увјерење да чилеански Национални институт за агрономска истраживања може пружити помоћ у ревитализацији Центра на Сокоцу, напомињући да су услови који постоје у Чилеу веома слични условима у БиХ, а да Институт има дугу и успјешну традицију.

„Довели смо неколико експерата из чилеанског Института. Увјерени смо да, уз сарадњу са Организацијом УН за храну, можемо пружили помоћ у ревитализацији једног тако значајног центра за развој пољопривреде у брдско-планинским подручјима. Влада Чилеа ће у наредном периоду дати пуну подршку за ревитализацију Центра“, истакла је Њ.Е. амбасадор Чаин, додајући да њена земља ради на више поља, те да је од ове године акценат на пољопривреди.

Директор Националног института за агрономска истраживања из Чилеа Хулио Калазих нагласио је да им је жеља да подијеле богата искуства која имају, посебно када је ријеч о узгоју кромпира и разних других усјева, а све са циљем да се изврши ревитализација Центра на Сокоцу.

Калазих је рекао да ће представници Института из Чилеа пружити стручну помоћ с обзиром на то да се баве истраживањем из области пољопривреде, а прије свега узгојем кромпира, сјеменског кромпира и осталог поврћа.

Национални менаџер Организације за храну и пољопривреду у БиХ Владо Пијуновић рекао је да се на пројекту ревитализације Центра за промоцију пољопривреде у Сокоцу протеклих година ништа није могло урадити јер нису били ријешени власнички односи, напомињући да је то питање сада ријешено и да је Организација одлучила да изради стратегију ревитализације Центра, која би требало да буде готова до половине новембра.

“Стратегија покрива све сегменте, од тога колико се средстава треба уложити за ревитализацију зграда, колико за опрему, а колико за људске ресурсе”, истакао је Пијуновић и додао да је за ревитализацију потребно нешто мање од четири милиона КМ.

Он је нагласио да је и држава уложила већи дио новца у Центар за промоцију пољопривреде у Сокоцу, а да Министарство пољопривреде Републике Српске већ даје одређене мјесечне и годишње износе за овај центар.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац, заједнички је пројекат Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Општине Соколац, Универзитета у Источном Сарајеву и Пољопривредног института Републике Српске.