„Ноћ истраживача“ 29. септембра на Факултету за производњу и менаџмент Требиње

У петак, 29. септембра, на Факултету за производњу и менаџмент Требиње, одржаће се манифестација посвећена популаризацији науке „Ноћ истраживача“ у организацији Министарства науке и технологије у Влади Републике Српске.

Програм почиње од 17 часова, а посјетици овог догађаја који је, прије свега, посвећен ученицима основних и средњих школа као и свим заљубљеницима у науку, моћи ће да погледају како ради 3D скенер, како изгледа мини хидроелектрана, као и занимљиве експерименте из физике те мини хидротурбину.

Посјетиоцима ће бити представљен и интересантан садржај из области роботике: мобилни робот на два точка „Balanduino”, сервисни мобилни робот са ваздушним јастуком, теренски мобилни робот MNE-ROBECO са свa четири погонска точка и роботска рука.

Ни љубитељи научних квизова неће остати ускраћени за такмичење из познавања термина, појава и процеса из различитих научних области, а за најуспјешније екипе припремљене су и симболичне награде.

У оквиру „Ноћи истраживања“ у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент биће одржана занимљива предавања из популарних научних тема која, такође, почињу од 17 часова:

  1. министар науке и технологије у влади Републике Српске проф. др Јасмин Комић на тему: “Знање за развој”
  2. добитник награде НАСА дипл. инг Ранко Мандић на тему: “Наука и технологија – шта се то велико дешава и шта ми имамо са тим?”
  3. виши асистент на Природно-математичком факултету у Бањој Луци ма Немања Ракић на тему: “Активна галактичка језгра – наш прозор у супер-масивне црне рупе”.

Поред Министарства науке и технологије и Факултета за производњу и менаџмент Требиње који су главни организатори овог догађаја, програмски садржај су обогатили Машински факултет из Подгорице (Универзитеt Црнe Горe), Машински факултет Универзитета „Џемал Биједић” из Мостара, те ученици требињске Гимназије „Јован Дучић”.