Старт / -Фото Галерије / Отпочео рад међународне љетне школе „Преиспитивање културе толеранције. Европа, границе и миграције“

Отпочео рад међународне љетне школе „Преиспитивање културе толеранције. Европа, границе и миграције“

Међународна љетна школа „Преиспитивање културе толеранције. Европа, границе и миграције“, у којој учествује 29 студената и 10 еминентних предавача из земље и иностранства, почела је са радом данас на Правном факултету Пале.

Школу по четврти пут успјешно организују три партнерска универзитета – Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Сарајеву и Универзитет Милано Бикока (University of Milano-Bicocca), а тема овогодишње школе су миграције.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић оцијенио је да је ово једна од најзначајнијих школа ове врсте у БиХ због интернационалног карактера и угледних предавача.

„Када смо прије четири године почели са овом школом био је то пионирски револуционарни корак да су два универзитета одлучила да направе школу у којој ће причати о болним стварима из прошлости региона, БиХ, које се односе на рат, расељавање, миграције и слично“, рекао је проректор Бокоњић, напомињући да су у оснивање школе били укључени еминентни предавачи са оба Универзитета, као и страни предавачи из цијеле Европе и свијета.

Професор Бокоњић, који је и директор школе испред УИС-а, рекао је да су сва три универзитета били успјешни домаћини љетне школе, те да је овогодишња тема миграција веома актуелна.

„Бавићемо се питањима прошлости, садашњости и будућности, те миграцијама широм Европе након ратова које су промијениле геополитичку карту Европе. Бавићемо се и питањима стварања неких нових граница и раста национализма и популизма у цијелој Европи“, истакао је проректор Бокоњић.

Напомињући да је друга едиција љетне школе посвећена тридесетој години од пада Берлинског зида, као и стварању нових невидљивих и видиљивих граница у Европи, проректор Бокоњић је нагласио да се предавачи и универзитети не баве политиком, него да је главни циљ организовања оваквих школа развијање суживота и културе толеранције на овим просторима и шире.

Директор школе испред италијанског Универзитета „Милано Бикока“ проф. др Татјана Секулић рекла је да је тема културе толеранције изузетно комплексан и амбивалентан појам, те нагласила како се не смију толерисати разни видови национализма, нарочито етничког какав је био на подручју бивше Југославије, као ни нова фашизација друштва.

„Универзитет ‘Милано Бикока’ је иницијатор цијелог пројекта заједно са универзитетима у Источном Сарајеву и Сарајеву. Наша сарадња са тим универзитетима има дугу традицију, још од 1994. године  када је група професора са Факултета политичких наука Универзитета у Милану покушала да организује различите иницијативе везане за конфликте и ратове у бившој Југославији“, напоменула је професор Секулић.

Директор школе испред Универзитета у Сарајеву проф. др Јасна Башић-Муфтић рекла је како су, нажалост, миграције актуелна тема, те да се Европа сусреће с истим проблемима са којима се сусретала БиХ.

„Надам се да ћемо учити једни од других“, поручила је професор Башић-Муфтић на отварању љетне школе толеранције.

Студент социологије из Њемачке Кристијан Грабе, који трећи пут учествује у раду ове школе, рекао је да су теме академске природе, али и питања савременог друштва.

Полазници школе из Републике Српске, БиХ, Италије, Њемачке, Аустрије, Србије, Румуније, Бугарске и Македоније, учесвоваће у интерактивној настави до суботе, 23. септембра на Правном факултету Пале Универзитетa у Источном Сарајеву.