У Требињу отворена међународна научна конференција „ИРМЕС 2017“

У Требињу је данас свечано отворена тродневна међународна научна конференција „ИРМЕС 2017“ – Истраживање и развој машинских елемената и система, на којој ће бити представљено 90 радова из 17 земаља са четири континента.

Конференцију је отворио министар науке и технологије Републике Српске проф. др Јасмин Комић истичући да је знање највећи капитал, те да овакве међународне конференције представљају идеалну прилику за размјену искустава и уочавање нових трендова и потреба у друштву и привреди.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић изразио је задовољство због успјешне сарадње Универзитета са Универзитетом Црне Горе приликом организовања конференције, напомињући да Машински факултет из Подгорице традиционално пружа подршку Факултету за производњу и менаџмент Требиње.

„Данашња конференција резултат је те дугогодишње успјешне сарадње коју треба његовати и у будућности“, нагласио је ректор Грујић.

Значај конференције која је окупила угледне научне раднике из Републике Српске, Србије и Црне Горе препознала је и управа Града Требиња која је партнер научног скупа „ИРМЕС 2017“.

Професор Машинског факултета у Подгорици Радослав Томовић, предсједник Организационог одбора конференције, рекао је да „ИРМЕС 2017“ један од најзначајнијих научних скупова који се у области машинства организује у Југоисточној Европи, те да има за циљ повезивање академске заједнице са реалним сектором, односно инжењерима који раде у пракси и привредницима.

Градоначелник Требиња Лука Петровић  изразио је задовољство што је Требињу, као центру енергетског развоја Републике Српске, припала част да буде домаћин међународној научној конференцији “ИРМЕС 2017” која је ове године посвећена управо развоју енергетских постројења.

Свечаном отварању конференције у Културном центру Требиње присуствовали су проректор за науку, истраживање и развој УИС-а проф. др Славиша Мољевић, декан Машинског факултета Универзитета Црне Горе проф. др Игор Вушановић, декан Машинског факултета из Београда проф. др Радивоје Митровић, ректор Универзитета „Џемал Биједић“ проф. др Сеад Пашић, специјални савјетник министра рударства и енергетике у Влади Републике Србије Душан Мракић, те велики број професора, асистената и студената оба универзитета.

Организатори конференције су АДЕКО (Асоцијација за дизајн, елементе и конструкције) – друштво које окупља научнике и стручне раднике који се баве истраживањем у области пројектовања и конструисања и Машински факултет Универзитета Црне Горе.

Коорганизатори конференције су факултети са Универзитета у Источном Сарајеву – Факултет за производњу и менаџмент и Машински факултет.

Партнери конференције су IFToMM (Интернационална федерација за промоцију науке о механизмима и машинама) и Град Требиње.