Предсједник Народне скупштине Републике Српске посјетио Технолошки факултет Зворник

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио је данас Технолошки факултет Зворник Универзитета у Источном Сарајеву и оцијенио да овај факултет располаже са довољно научног кадра чија је улога да школују младе људе за развој привреде, а не за бирое.

“Кадрова са овог факултета нема на бироима, а има их тамо гдје треба – у производњи, индустрији. Што је важније, ти кадрови су оправдали своје школовање и улагање друштва у њихово образовање”, рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је са ректором УИС-а проф. др Радославом Грујићем и деканом Технолошког факултета проф. др Миладином Глигорићем обишао лабораторије овог факултета, оцијенивши да су веома квалитетно опремљене.

“Овакве опреме по квалитету немају лабораторије од Љубљане до Атине. То су мале фабрике које могу сутра да буду производни погони у мањем капацитету”, истакао је Чубриловић.

Он је поручио је да ће Влада Републике Српске подржати рад и развој Технолошког факултета у Зворнику и сличне факултете који школују кадрове за привреду и индустрију.

Ректор Грујић истакао је да је на састанку са предсједником Народне скупштине разговарано о раду Технолошког факултета и образовној сфери, посебно о научно-истраживачком раду и неопходности наставка сарадње са привредом.

Он је рекао да је Чубриловића упознао са проблемима Технолошког факултета који се могу рјешавати заједно са Владом и Народном скупштином Републике Српске.

“Желимо да се у оквиру пројекта санације зграда, ради повећања ефикасности кориштења енергије, укључи и Технолошки факултет и Студентски дом у Зворнику да би био ријешен проблем великог губитка енергије, те да се поправи равни кров”, нагласио је ректор Грујић.

Декан Глигорић навео је да је Чубриловића упознао о значајним улагањима у набавку најмодерније опреме захваљујући, између осталог, одлукама Народне скупштине Републике Српске, као и о резултатима, плановима и потешкоћама са којима се ова високошколска установа у свом раду суочава.

Како је истакао декан Глигорић, инжењери који дипломирају на Технолошком факултету налазе се на кључним мјестима у привреди и индустрији, а примјер је компанија “Алумина” која је, захваљујући образованом кадру, направила искорак у освајању нових производа и њиховом пласману на инострана тржишта.