Свечано отворен Пети међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији”

Данас је на Јахорини свечано отворен Пети међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији” у организацији Технолошког факултета Зворник Универзитета у Источном Сарајеву који је окупио научне раднике из 18 земаља.

Међународни конгрес посвећен, прије свега, питањима везаним за теоријске и инжењерске аспекте у хемијској, прехрамбеној и процесној индустрији, отворио је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручивши да је илузорно очекивати да се привреда једне земље развије без учешћа универзитета, односно доприноса научних радника.

“Нама је сигурно неопходан факултет и одређена истраживања која ће бити примјењена у привреди и на тај начин ће подићи њен ниво. Сигуран сам да мало више средстава треба издвајати за образовање, али и за науку”, рекао је министар Малешевић, напомињући да ће улагање у научно-истраживачки касније наћи примјену у привреди.

Подсјетивши да је Технолошки факултет из Зворника захваљујући Министарству просвјете и културе Републике Српске и кредиту добио вриједну опрему, министар Малешевић је нагласио како је увјерен да ће у наредном периоду, уз учешће на оваквим и сличним конгресима, људи са Технолошког факултета стећи неопходна искуства да ту опрему користе на правилан начин и да долазе до научних сазнања која ће унаприједити привреду у Републици Српској.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић рекао је да овакав тип конгреса вишеструко доприноси развоју научно-истраживачког рада на универзитету, размјени искустава и школовању кадрова.

„Гости који долазе из најразвијенијих земаља Европе преносе своја искуства о томе у ком правцу се развија индустрија у тим земљама и како ми то можемо да примјенимо“, истакао је ректор Грујић.

Према његовим ријечима, округли столови који се организују на оваквим конгресима, гдје се сретну привредници и научни радници, доприносе томе да се научним радницима дају смјернице у ком правцу да иде истраживање наредних година у одређеној области.

“Научници на основу тога дају приједлоге и сугестије привредницима на који начин да унаприједе своју производњу”, рекао је ректор Грујић.

Декан Технолошког факултета из Зворника проф. др Миладин Глигорић сматра да је један од сегмената скупа преношење искустава привредним организацијама.

“Не можемо само посматрати да ли је привреда развијена или није и чекати да се она развије. У том случају ће можда тапкати у мјесту”, рекао је декан Глигорић.

Он је истакао да је други важан сегмент овог конгреса повезивање научних радника и институција, те високошколских организација са научним институцијама из других земаља.

“Не можемо научно и образовно заостајати за другима. Покушавамо да успоставимо паралелу, али то иде врло тешко, те овакви скупови доприносе да се јаз мањи”, навео је декан Глигорић.

Научно-стручни програм конгреса одвијаће се кроз шест пленарних предавања, усмена саопштења и постер презентације.

Пленарни предавачи су еминентни стручњаци са угледних европских универзитета који ће учеснике конгреса упознати о најновијим достигнућима у подручју инжењерства, екологије и материјала.

За конгрес који се одржава у хотелу „Бистрица“ до петка, 17. марта, под покровитељством Министарства науке и технологије Републике Српске и Академије наука и умјетности Републике Српске, пријављно је 177 радова.