Два тима ЕТФ-а у Пројекту запошљавања младих (YEP)

Тим Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, као учесник Пројекта запошљавања младих (YEP), представио је иновацију у области пољопривреде “AgroAdvice“.

Учесници овог пројекта су два тима са Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а 24. новембра је на страници „yep.ba“ представљен први тим који чине ментор тима др Дејан Јокић, виши асистент на Електротехничком факултету, те студенти Марко Правдић, Драган Радовић, Владе Малиш и Ђорђе Дрљић.

„AgroAdvice“ тим је проблеме са којим се сусрећу пољопривредници препознао као шири друштвени проблем на који, својим знањима и вјештинама, могу утицати. Кориштењем предузетничког начина размишљања, планирају помоћи пољопривредницима и истовремено креирати одржив бизнис, односно нова радна мјеста.

Тим је исказао задовољство могућношћу да кроз учешће у пројекту „YEP/IEEE Ideathon/Hackathon“ унаприједи и демонстрира знање и вјештине. Конгрес „IEEE Students and Young Professionals“, који ће се у оквиру овог пројекта 3. децембра одржати у Сарајеву, препознали су као могућност да презентују своје идеје и покрену властити бизнис.

Тим тренутно финализује своју иновацију и припрема пословни модел „Canvas“ који ће инвеститорима презентовати на конгресу у децембру.

И други тим Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву ускоро ће представити своју иновацију на страници „yep.ba“.

Такмичење младих иноватора у развоју иновативних идеја “YEP/IEEE 2016 Ideathon-Hackathon” организује се у оквиру Пројекта запошљавања младих (YEP), уз подршку Владе Швајцарске и у партнерству са међународним Институтом инжењера електротехнике и електронике (IEEE).

У такмичењу учествују студентски тимови са електротехничких, машинских, економских и факултета информационих технологија у БиХ – укупно 13 тимова са 7 факултета из 6 градова у БиХ.

Сваком тиму додијељен је ментор (професор или асистент) са матичног факултета.

Циљ такмичења је развој иновативних идеја које рјешавају значајне проблеме за своје кориснике у областима као што су медицина, подршка особама са инвалидитетом, пољопривреда, екологија и сл. Тимови ће, кроз процес подршке, добити прилику да своје идеје трансформишу у пословне моделе спремне за наступ на тржиште.

ЕТФ тим