Објављен конкурс за студентске стипендије

Министарство просвјете и културе Републике Српске у петак, 28. октобра, објавило је конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској, за шта је буџетом планирано око два милиона КМ, као и конкурс за додјелу стипендија студентима из Републике Српске који студирају у иностранству, за шта је обезбијеђена 191.000 КМ.

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да ће студентима који студирају у Српској бити додијељено 1.000 стипендија, односно у категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија 730 стипендија, а у категорији осталих студената првог циклуса 236.

“Студентима са инвалидитетом сва три циклуса који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица биће додијељено 16 стипендија, а студентима првог циклуса са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама 18 стипеднија”, појаснио је Малешевић.

Према његовим ријечима, стипендија износи 2.000 КМ по студенту и исплаћује се током 10 мјесеци у износу од по 200 КМ.

“Студентима који студирају у иностранству биће додијељено 70 стипендија и оне се исплаћују једнократно. Висина стипендије зависи од броја студената који испуњавају услове конкурса, а углавном износи 2.000 КМ на првом циклусу студија, 2.500 КМ на другом и 3.500 КМ на трећем циклусу по студенту”, прецизирао је Малешевић.

Он је нагласио да су детаљи конкурса, који је отворен до 28. новембра, објављени на порталу Владе Српске, односно страници Министарства.

Малешевић је додао да ће бити додијељен исти број стипеднија, као и прошле године, и да ће износи бити исти.

Помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић појаснила је да студенти који студирају у иностранству, да би добили стипендију Министарства, морају имати просјек оцјена најмање девет.

Према њеним ријечима, ако је ријеч о студентима на првом циклусу студија морају имати уписану другу годину, осим студената који су освојили једно од прва три мјеста на међународним олимпијадама.

“Студенти који студирају на другом и трећем циклусу у иностранству могу остварити право на стипендију од прве године другог циклуса или прве године трећег циклуса, с тим да им се рачуна просјек оцјена у првом, односно другом циклусу”, прецизирала је Пејићева.

Она је додала да на сваком циклусу студенти морају имати просјек оцјена најмање девет.

Према њеним ријечима, успјешни студенти који студирају у Српској морају имати просјек најмање 8,5, а студенти који спадају у остале категорије – дјеца погинулих бораца, социјалне категорије, породице са више студената – морају имати просјек најмање осам, као и они који долазе из изразито неразвијених општина.

“Студенти са инвалидитетом, да би добили стипендију Министарства, морају имати просјек најмање седам и по”, додала је Пејићева.

Извор: Срна