Студентима омогућена стручна пракса у Њемачкој

Студенти из Републике Српске могу да се, до 11. новембра ове године, пријаве за стипендије које нуде њемачка Савезна влада и бројне њемачке компаније у виду стручне праксе.

Ријеч је о програму који младима из Босне и Херцеговине и држава региона нуди плаћено стручно усавршавање у најпознатијим њемачким компанијама, у трајању од три до шест мјесеци. Поред мјесечне стипендије, програм покрива трошкове смјештаја, осигурања, путовања и курса њемачког језика.

Конкурс за програм „Стипендија њемачке привреде“ за земље западног Балкана четрнаести пут су расписали Одбор њемачке привреде за источну Европу, у сарадњи са Министарством за економску сарадњу и развој (БМЗ), Друштом за међународну сарадњу (ГИЗ) и Фондацијом „Др Зоран Ђинђић“.

На конкурс се до 11. новембра могу пријавити студенти завршних година основних, мастер и докторских студија, као и млади професионалци до 30 година старости, који су недавно дипломирали.

Програм је првентствено намијењен кандидатима економских и инжењерских, као и других техничких наука, али се нуде и стручне праксе у архитектури, грађевинарству,  пољопривреди, праву, новинарству и германистици. Неопходно је да кандидат добро познаје енглески језик, а познавање њемачког језика је предност.

Координатор програма „Стипендије њемачке привреде“ за земље западног Балкана Саша Марковић поручио је како је циљ пројекта да стипендисти стечено знање искористе у земљи из које долазе.

„То је одлична могућност да млади стекну прво радно искуство и да то буде у некој од успјешних њемачких компанија“, рекао је Марковић .

Заинтересовани кандидати се могу пријавити преко сајта www.stipendienprogramm.org.

Пракса почиње 1. јула 2017. године и мјеста има за 80 најбољих кандидата из региона.