Студенти четврте године шумарства обавили стручну праксу

Студенти четврте године Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, студијски програм шумарство, предвођени асистентом Стефаном Стјепановићем, јуче су обавили стручну праксу из Планирања газдовања шумама.

Пракса је обављена на подручју ШГ “Височник” Хан Пијесак, а љубазни домаћини су биле колеге из Истраживачко развојног и пројектног центра (ИРПЦ) Бања Лука, који тренутно раде таксацију шума на подручју ШГ “Височник” Хан Пијесак.

Студенти су имали прилику да самостално раде послове уређивача уз надзор асистента и инжењера. Након приказивања показне вјежбе, постављали су примјерне површине у облику концентричних кругова и радили премјер пречника стабала. На детаљним круговима поред пречника мјерене су и висине стабала, као и узимани изврци Преслеровим сврдлом ради одређивања дебљинског прираста стабала.

Након тога вршена је процена подмлатка на примјерним површинама у облику кругова и одређиване узгојна и техничка класа стабала и на крају пробна дознака.

Уз лијепо и корисно дружење у природи студенти су обновили градиво и стекли нову праксу и искуство које ће им добро доћи при запослењу у струци.