Студенткиња Правног факултета побиједила у симулацији суђења пред Европским судом за људска права

Студенткиња Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Анђела Клачар, побиједила је на такмичењу у симулацији суђења пред Европским судом за људска права.

Такмичење, које је приредила Организација Youth for Peace уз сарадњу са Фондацијом Конрад Аденауер, одржано је од 27. до 29. маја 2016. године на Бјелашници. На такмичењу су учествовали представници правних факултета из Бање Луке, Мостара, Зенице, Травника, Сарајева и Источног Сарајева.

Првог дана овог тродневног сусрета, студенти су слушали предавања госпође Елме Веледер Арифагић, правнице са вишегодишњим стажом при Европском суду за људска права, која је говорила о томе шта је Европски суд и како он функционише. Предавање је одржао и господин Емир Ковачевић, адвокат, на тему “Слобода вјере– правни извори и пракса Европског суда за људска права у Стразбуру и БиХ”.

Другог дана студенти су добили хипотетички случај и као супротстављене стране у спору, апликанти и Држава, припремали своју аргументацију кроз изучавање закона и судске праксе како би се представили пред Европским судом.

Трећи дан одржана је симулација суђења. Наша представница остварила је завидне резултате (96 од 100 бодова), а оцјењивање су вршили виши асистент Правног факултета Универзитета у Сарајеву Дамир Бановић, заједно са организаторкама симулације, Дамиром Софтић и Елмом Бешлић. Расправљало се о томе шта представља снажно вјерско обиљежје, имају ли државе право да се уплићу у слободу појединца, као и о још многим питањима из области Међународног јавног права. Након завршних процјена и закључка, успостављени су планови за нова дружења и даљу сарадњу.

Наша представница Анђела Клачар, студенткиња друге године, први пут је учествовала на оваквом такмичењу, и то као најмлађи учесник. Успјех је већи ако се има у виду и чињеница да се предмет Међународно јавно право изучава тек на трећој години студија Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.